Hasznos

A legáltalánosabb kérdések és válaszok mellműtét előtt!

A plasztikai sebész válaszol…

Ha megfordult a fejedben a mellműtét lehetősége, akkor most feltétlenül olvass tovább! Összegyűjtöttük ugyanis a legfontosabb kérdéseket, és ezekre Dr. Seffer István és Dr. Szabó Szilárd plasztikai sebészek most választ adnak!

Hasznos, 2006.12.03.

- Meg lehet-e választani a mell formáját és méretét a műtét előtt?

A műtét eredményét nagy mértékben befolyásolja a műtét előtti állapot.
Az implantáció a mell alapvető karakterét nem változtatja meg, csak a hiányzó, megfogyatkozott térfogatot pótolja, illetve a kívánt méretű térfogatnövekedést eredményezi.
Az implantátum méretének és formájának kiválasztásával, helyének kialakításával befolyásolni tudjuk a mell kontúrját, feltűnőbbé tehetjük a dekoltázst, bizonyos korlátok között változtatni tudunk a két mell közötti távolságon, a mellek oldalsó kontúrján. Ezért nagyon fontos a műtét előtti alapos, részletekbe menő tájékozódás a páciens igényeiről. A tájékozódás során nagyon jó támpontnak bizonyulnak a magazinokból kivágott példák, ellenpéldák, esetleg a páciens korábbi állapotában készült felvételek. (Pl.: „azt szeretném, ha úgy állnának a melleim, mint amikor szoptattam”)
A kis mértékben megereszkedett melleknél, ahol a lógást a megfogyatkozott, vagy hiányzó térfogat okozza, nagyon szép eredmények érhetőek el implantátum beültetésével.
A végső méret mindig a műtőasztalon dől el. A kialakított sebüregbe mérő implantátumot („sizer”-t) helyezünk, mely segítségével már a végleges beültetés előtt pontosan meghatározható az optimális méret. Sizer segítségével nagy pontossággal korrigálható az aszimmetria is.

Amennyiben a bimbók helyzetén, a bimbóudvar alakján vagy méretén is változtatni szeretnénk, vagy ha a mell erősen lóg, felvarrást kell végezni. A felvarrás kombinálható az implantációval.


- Milyen fájdalmakkal, szövődményekkel jár egy mellműtét?

Implantáció után feszítő érzésre, esetleg feszítő jellegű fájdalomra lehet számítani. A fájdalom erőssége függ a műtét típusától, a műtéti technikától, a nagyobbítás mértékétől és az egyéni érzékenységtől. 2-3 nap alatt az erősebb fájdalom is múlik, ezután már csak enyhe diszkomfort érzést panaszolnak a páciensek. A műtét után hónapokig is maradhatnak visszatérő enyhe szúrásként, bizsergésként leírt „szenzációk”, melyek a normális életvitelt nem zavarják.


- Hogyan és mennyi ideig kell ápolni a műtét után?

Néhány napi pihenés után a páciens folytathatja a mindennapi tevékenységét a megerőltető fizikai terhelés kerülésével. A második héttől elkezdhető, majd fokozatosan emelhető a terhelés. A hatodik hét végére a terhelhetőség eléri a műtét előtti állapotot. Ekkor már semmiféle megszorításra nincs szükség. A páciens nyugodtan sportolhat, akár búvárkodhat vagy küzdősportot is űzhet.


- Milyen implantátumok léteznek a piacon és melyik a legelterjedtebb?

Az implantátumokat több szempont szerint csoportosíthatjuk.
Felszínük lehet sima vagy texturált.
Alakjuk lehet kerek, csepp formájú, vagy anatómiai (jobb és bal oldal tükörszimmetrikus)
Profiljuk lehet alacsony, közepes, magas. (azonos térfogat mellett az alacsony profilú implantatum alapja szélesebb, kiemelkedése kisebb. A magas profilúnál fordítva)
A töltőanyag lehet fiziológiás sóoldat, kohezív biogél (természetes tapintatú, a mirigyállományhoz hasonló fizikai tulajdonságú szilikon zselé), vagy folyékony szilikon.
Legkorszerűbbek a texturált felszínű, kohezív biogéllel töltött implantátumok, de lehet indokolt sima felszínű, vagy sóoldattal töltött implantátum használata is.
A folyékony szilikonnal töltött implantátumok nem tekinthetőek korszerűnek.


- A műtét után marad-e heg? És ha igen, mekkora?

A műtét metszéssel kezdődik és heggel végződik!
Endoszkópos technikával az implantáció 3-4 cm-es metszésből biztonsággal elvégezhető.
Leggyakoribb behatolási helyek a mell alatti áthajlási redő, a bimbóudvar határa, a hónalj.

Az első esetben rejtett helyen, a mell takarásában fut a metszés. A preparálás során végig a mirigyállomány mögött haladunk, ez a behatolás veszélyezteti legkevésbé a későbbi szoptatást.

A bimbóudvar határán haladó metszés esetén látszik legkevésbé a heg ideális sebgyógyulás esetén. Kóros heg kialakulása esetén azonban az esztétikai eredmény nagyon zavaró lehet.

Hónalj felől végzett műtétnél a mellen nincsenek hegek, ujjatlan ruhában azonban a hónaljban időnként felfedezhetőek.- A plasztikai sebész rábeszél vagy lebeszél a műtétről?

Az indikációt mindig a páciens állítja fel, a plasztikai sebész soha nem beszél rá műtétre, legfeljebb segít eldönteni, hogy a panaszok alapján milyen műtét vagy beavatkozás elvégzése javasolt.


- Milyen esetekben beszéli le a pácienset a műtétről?

Esztétikai beavatkozás miatt a beteg élete, egészsége nem veszélyeztethető!
Nem végezzük el a műtétet, ha a kért beavatkozás egészségkárosodást, funkciócsökkenést okoz, vagy ha a páciens általános állapota miatt a műtéti beavatkozás kockázatos.

Amennyiben a páciens lelki zavara nincs arányban a – sokszor csak vélt - testi elváltozással, vagy ha a műtéttel szemben támasztott elvárásai irreálisak, lebeszéljük a műtétről.
Amennyiben a páciens saját testével elégedett és a műtét elvégzését másvalaki unszolására kéri, szintén erősen megfontolandó annak elvégzése.


- Milyen műtéti technikák léteznek?

Leggyakoribb esztétikai célú mellműtét az implantáció. Ebben az esetben a mell hiányzó térfogatát implantátummal pótoljuk, a bőrön csak kis metszést ejtünk a preparáláshoz és az implantátum behelyezéséhez. Ilyenkor minimális hegre számítunk.
Az implantátum kerülhet a mirigyállomány mögé, az izmot borító hártya (fascia) alá, illetve a mellizom mögé. Korszerű az implantátum részlegesen izom mögé helyezése.
Felvarrás esetén a felesleges bőrt eltávolítjuk, a bimbóudvart szükség esetén megkisebbítjük, a bimbót a kívánt pozícióba hozzuk. A műtét után típusos esetben horgony alakú hegre kell számítani (bimbóudvar körül, bimbóudvar alatt függőlegesen és az áthajlási redőben).
A felvarrást kombinálhatjuk nagy méretű mellek esetén a mirigyállomány részleges eltávolításával, kis méretű mellek esetén implantációval.


- Hány évre szól az implantátum élettartama?

Az implantátumokat gyártás során folyamatosan tesztelik, több száz kilós terhelést kell bírniuk több ezer alkalommal, hogy átmenjenek a minőségellenőrzésen.
Élettartamukat azonban nehéz pontosan megítélni, tekintettel arra, hogy a jelenleg legkorszerűbb implantátumok még csak néhány éve vannak a piacon. Mindenesetre a 14-15 éve gyártott és beültetett, még folyékony szilikont tartalmazó implantátumok cseréjekor azok túlnyomó részt teljesen épek. Valószínű, hogy a mai, sokkal korszerűbb implantátumok is legalább ennyi időt, feltételezhetően ennél jóval többet bírnak. A gyárak 30 évet, vagy ennél többet jósolnak, de a valós értéket úgyis az idő fogja eldönteni.


- Milyen esetekben célszerű műtét után felkeresni az orvost?

A műtét után fél évvel, utána évente panaszmentesen is érdemes felkeresni az operáló orvost. A vizsgálat során olyan állapotok (pl. kezdődő capsularis contractura (tokosodás)) kerülhetnek felismerésre, melyeket a páciens még nem is észlel, de az orvos igen, és amelyek korai állapotban könnyen megoldhatóak.
Soron kívül is keressük fel orvosunkat, ha a mell fájdalmassá válik, megkeményedik, az implantátum kontúrja kifejezettebbé válik, vagy ha térfogata hirtelen megnő.


- Hány óráig tart egy mellműtét?

Az implantáció átlagosan 1 órát vesz igénybe, egy felvarrás 1,5-2,5 óráig tart.- Káros-e a szilikon?

EQUAM 10 PONTJA

EQUAM (European Commettee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery)
A Plasztikai Sebészetben Használt Orvosi Eszközök és Minőségbiztosítás Európai Bizottsága Emlőimplantátumokra vonatkozó Megegyezési Nyilatkozat 1998 Július 4.
1. Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag a mindennapi életben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. A medicina és a sebészet összes területén a szilikonból készült orvosi eszközök és az implantátumok nemcsak a jóléthez, de gyakran a túléléshez is nélkülözhetetlenek.
2. Korszerű tanulmányok folyamatosan bizonyítják, hogy a szilikonzselével töltött implantátumok nem okoznak sem emlőrákot, sem másmilyen rosszindulatú betegséget.
3. Rendelkezésünkre állnak olyan következtetett tudományos, klinikai, immunológiai, epidemiológiai adatok, hogy a szilikonzselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget.
4. Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan jelenség, mint szilikonallergia, szilikonintoxikáció vagy “új szilikonbetegség“ létezne. Minden implantátummal kapcsolatban fellép egy normális idegentest-reakció, de ez nem immunbetegség.
5. A szilikonimplantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét.
6. Az emlőimplantátumos betegek rendszeres kontrollt igényelnek és (ha szükséges) az emlők megfelelő vizsgálatát.
7. A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke. Eddig nem mutattak ki specifikus szilikonellenes antitesteket.
8. Az EQUAM szerint nagy szükség van az implantátumokra vonatkozó működőképes, egyeztetett, speciális EU előírásra. Az EQUAM sürgeti az európai államok mihamarabbi megegyezését ezen a téren.
9. Az EQUAM szorgalmazza a folyamatos klinikai és alapkutatásokat, az emlőimplantátumok és új technológiák további fejlesztésére.
10. Objektív médiaközlemények a betegek megnyugtatására szolgálnak. Az EQUAM biztosítani fogja a legfrissebb adatokat a média számára.
Regensburg, 1998. Július 4Plasztikai sebészek

Ha te is akarnál, stb... Kattints ide!


Médiapartnerünk:

www.nagymell.eu
Aki a nagyot szereti