Hírek

Újra engedélyezték a szilikon mell-implantátum beültetését

A vitának vége?!

Tizennégy éves tilalom és vita után az Egyesült Államokban az FDA engedélyezte a szilikonból készült implantátumokat – árulta el Dr. Szabó Szilárd, plasztikai sebész főorvos a Mellbarátoknak.

Hírek, 2007.01.02.

- Milyen termékekre szól az engedély?

Két gyártó cég termékeire szól az engedély, egyrészt emlőrekonstrukció, másrészt kozmetikai mellnagyobbítás céljára. 22 év alatti nők esetében azonban a kozmetikai célú beültetés engedélyezését korlátozzák.

- Mindez új fejezetet nyit a plasztikai esbészetben?

A döntés több mint két évtizedes vitasorozatnak vetett véget a szilikon implantátumok biztonságos voltáról. Nők ezrei perelték ugyanis a gyártókat, azt állítva, hogy az implantátumok szivárogtak, és egy sor betegséget okoztak viselőiknek. 

De ezt nem sikerült bizonyítani.

- Van különbség a szilikon és a sóoldatot tartalmazó implantátumok minősége között?

A szilikonból készült implantátumok lágyabbak, mint a jelenleg alkalmazott, sós oldatot tartalmazók. A plasztikai sebészek szerint ezért hamar népszerűbbek lesznek az évente több, mint 300 ezer nő körében, akik meg szeretnék nagyobbítani a mellüket. - Ezek szerint a bírálók elfogadták a döntést?

Az eljárás bírálói szerint még nem oldódtak meg a biztonsági problémák, a támogatók azonban nem látnak okot az aggodalomra. 

Dr. Daniel Schultz, az FDA szakembere kijelentette, hogy a szervezet körültekintően járt el, és figyelembe vette mind a vizsgálatok eredményeit, mind a sokéves külföldi tapasztalatokat. Hangsúlyozta azonban, hogy semmilyen eszköz sem lehet száz százalékig biztonságos, és lehet, hogy valamikor szivárgás vagy szakadás miatt az implantátumot ki kell cserélni. – Ezek az eszközök nem egy életre szólnak – mondta a szakember. - Hogyan lehet csökkenteni a mellműtétek utáni szövődmények rizikófaktorát?

Az implantátummal rendelkező nők rendszeresen végeztessenek MRI-vizsgálatot, hogy ellenőrizzék, nincs-e olyan szivárgás, amit nem vettek észre. 

Ugyanakkor sokan vannak, akik szerint az FDA-nak nem lett volna szabad zöld utat adnia a szilikon implantátumok alkalmazásának. Dr. Sidney Wolfe, egy fogyasztóvédelmi kutatócsoport vezetője szerint a törzskönyvezés gúnyt űz a biztonsági előírásokból. 

A rendelkezések jelenleg kötelezik a gyártókat, hogy 80 ezer nő bevonásával folytassanak le utólagos vizsgálatokat az implantátumok biztonságos voltát illetően. Elfogadást nyert az eszköz valamennyi emlőrákos nő számára, balesetek után vagy fejlődési rendellenességek esetében. Kozmetikai célból a beültetést 22 éves kor alatt továbbra sem engedélyezik.

Plasztikai sebészek

Ha te is akarnál, stb... Kattints ide!


Médiapartnerünk:

www.nagymell.eu
Aki a nagyot szereti